Global teljesítményszintek

(személygépkocsi és könnyű haszongépjármű motorolajok)

A Global motorolaj specifikációkat az ACEA, az Alliance (Alliance of Automobile Manufacturers), az EMA (Engine Manufacturers Association)  és a JAMA (Japan Automobile Manufacturers Association) szervezetek közösen vezették be 2003-ban.

A bevezetés célja, hogy olyan konzisztens előírásokat fogalmazzanak meg a motorolajokkal kapcsolatos elvárásokat illetően, amelyeket világszerte bármely motorgyártó könnyen értelmezhet. Mindhárom kategória követelményei között szerepelnek az oxidáció és szennyezőanyagok bejutása miatt bekövetkező viszkozitás-növekedés, levegővel való keveredési tulajdonságok és mechanikai nyírás miatt bekövetkező viszkozitás csökkenéssel kapcsolatos elvárások.
A Global előírás jelenleg három kategóriát tartalmaz:DLD-1: SAE XW-30, XW-40, XW-50 viszkozitás osztályú motorolajokra. Alapvető elvárásokat fogalmaz meg a motorolaj kopáscsökkentő képességét, nagy hőmérsékleten mutatott stabilitását és koromkezelő képességét illetően. Különös figyelmet fordít a rozsdavédelemre, ami lehetővé teszi az olyan országokban való alkalmazhatóságát, ahol az üzemanyagok kéntartalma magas.DLD-2: SAE XW-20, XW-30 viszkozitás osztályú motorlolajokra. Szigorúbb előírások minden tekintetben, mint a DLD-1 esetében, kifejezetten üzemanyag-takarékos kategória. Alacsony kéntartalmú üzemanyagok használata mellett is alkalmazható.DLD-3: SAE XW-30, XW-40, XW-50 viszkozitás osztályú motorolajokra. A legmagasabb teljesítményszint a három közül. Alacsony kéntartalmú üzemanyagok használata mellett is alkalmazható. Különös figyelmet fordít a dugattyú tisztasági, nyírásstabilitási követelményekre.